Goed nieuws, ter bemoediging

‘Ik mag Syrië niet verlaten, ik moet hier blijven.’
Haroud

‘Dit is niet de tijd om Syrië te verlaten,’ zegt voorganger Haroud. ‘Juist nu moet ik hier zijn, om getuige te kunnen zijn van de wonderen die God in onze levens doet.’ Miljoenen Syriërs zijn hun vaderland ontvlucht en 500.000 zijn gedood.

Haroud, een Armeens evangelische voorganger, weigert om zijn gemeente in de omgeving van Aleppo te verlaten, omdat hij gelooft dat juist nu christelijke leiders de mensen in het land moeten bijstaan. ‘Ik besef heel goed dat het gevaarlijk is om hier te blijven, maar ik wil blijven.’

Zijn kerk functioneert als een gemeenschappelijk centrum voor de hele omgeving, voor christenen en moslims en biedt ook hulp en voedsel aan mensen. Hij vertelt: ‘Onze kerk ligt in een door moslims gedomineerde regio. Iedereen komt naar de kliniek die we ook hebben en naar ons sociale activiteitencentrum. We doen ons best om zoveel mogelijk iedereen te helpen. We doen het vanuit ons geloof.’

Veel kerken in Syrië zijn verwoest. ‘Nadat een kerk is verwoest, gaan de christenen massaal weer snel aan de slag om de kerkzaal te herstellen, omdat ze zo’n behoefte hebben om weer als gelovigen samen te komen,’ zegt Haroud. Hij vertelt dat hij van Syriërs die naar het buitenland gevlucht zijn, hoort dat de omstandigheden waarin ze zich nu bevinden, soms slechter zijn dan het in Syrië was. ‘Sommigen zeggen zelfs dat ze weer terug willen komen naar Syrië.’

Hij vertelt dat de gemeenteleden rustig zijn, omdat ze geloven dat God voor hen zorgt. ‘We zijn niet bang, we vertrouwen op God en elke dag ervaren we dat Hij bij ons is en Zijn hand over ons uitgespreid houdt. God roept mij om hier te blijven, in goede en in kwade dagen.’

‘Ons geloof wordt getest, de satan omringt ons, maar we laten ons niet door hem op de vlucht jagen. Jezus is bij ons, en we zeggen tegen satan: ‘Ga weg.’

‘Als ons geloof niet wordt getest, zien we niet hoe echt het is, hoe krachtig. De kracht van het christelijke geloof wordt zichtbaar tijdens de beproeving. We worden getest door het vuur. En het vuur is letterlijk hier, elke dag, over dit hele gebied. Ik geloof dat God wil dat we getuigen van wat Hij nu doet in onze levens.’